Kategoriat
virtuaalitodellisuus virtualtour

Tehdasesittelyiden tulevaisuus on virtuaalitodellisuudessa

Olen yritysvierailujeni aikana kuullut saman asian monen tehdasjohtajan suusta: asiakas ostaa heiltä todennäköisemmin, kun he ovat vierailleet tuotantolaitoksessa ja nähneet kuinka tuotetta valmistetaan. Muun muassa tämän takia tehdasesittelyjä pidetään tärkeänä asiakassitouttamisen työkaluna, mutta niiden järjestäminen ei kuitenkaan ole aina täysin mutkaton prosessi. Pahimmassa tapauksessa esittelyt voivat aiheuttaa tuotantokatkoksia, tapaturmia ja lisätä merkittävästi esimerkiksi koronan tartuntariskiä. Puhumattakaan siitä, että usein tuotantotehtaat sijaitsevat niin kaukana, että niissä vieraileminen ei yksinkertaisesti ole vaivan arvoista.

Miten asiakas voitaisiin sitouttaa yhtä tehokkaasti kuin fyysisessä tehdaskierroksessa, mutta ilman riskitekijöitä ja aikaavievää matkustamista?

Virtuaalitodellisuus astuu kuvioihin

Virtuaalitodellisuuden yksi suurimmista hyödyistä on fyysisen läsnäolon tunne. Tästä syystä esimerkiksi VR-koulutuksissa läpikäytävä tieto jää mieleen paremmin kuin teksti- tai videopohjaisen koulutuksen jälkeen tai miksi myös VR on äärimmäisen hyvä vaikutuskeino ihmisten asenteisiin ja käyttäytymiseen.

Virtuaalitodellisuuden avulla vierailija voidaan viedä suoraan yrityksen tuotantotiloihin 360° stereoskooppisten kuvien ja videoiden avulla. ”Stereoskopia” on yhteisnimitys tekniikoille, joilla kaksiulotteiseen kuvaan voidaan luoda syvyysvaikutelma. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että vierailija näkee ympäristöt aivan kuten näkisi oikeassa elämässä: pöytä joka on vierailijasta kahden metrin päässä, näyttää myös siltä. Ympäristöihin voidaan myös lisätä tehdastiloille ominaisia ääniä, vahvistaen fyysisen läsnäolon tunnetta entisestään.

360° stereoskooppisia kuvia otetaan pyöreällä kameralla, jossa on monta kennoa. Kyseinen laite on monille tuttu Google-auton katolta.

Turvallisuus ensin

Fyysisiin tehdaskierroksiin liittyy aina riskitekijöitä, vaikka niitä kuinka pyrittäisiin minimoimaan. Jokin voi aina mennä pieleen. Virtuaalitodellisuudessa puolestaan turvallisuuteen liittyviä riskitekijöitä ei ole. Virtuaalitodellisuudessa vierailija ei voi vahingossa liukastua öljylammikkoon tai jättää kättänsä oven väliin, mutta saa silti saman vierailukokemuksen minkä saisi paikan päällä. Itseasiassa usein virtuaalitodellisuudessa saatu vierailukokemus on jopa parempi, sillä vierailija voidaan viedä sellaisiin paikkoihin mihin normaalisti ei olisi mitään asiaa.

Tästä hyvä esimerkki on Metsä Groupille tekemämme VR-kierros Punkaharjun tehtaasta, joka vie vierailijan turvallisesti mm. sorvin päälle tai valtavan teollisuuskouran viereen. Tämän lisäksi vierailukokemusta voidaan parantaa entisestään ääniopastuksen ja informaatiopisteiden avulla, joiden myötä vierailija saa erinomaisen kuvan tehtaan toiminnoista. Helppokäyttöisen valikon avulla, vierailija pystyy itse navigoimaan tehtaan sisällä ja katsomaan niitä asioita, jotka häntä kiinnostavat.

Kuva Metsä Groupin Punkaharjun tehtaan VR-kierroksesta. Tämä kyseinen kuva on otettu sorvin päältä ja siihen on lisätty informaatiopisteitä, joiden avulla vierailija pystyy perehtymään koneen toimintoihin.

Vain mielikuvitus rajana

VR-kierroksessa mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Kierrokseen voidaan tehdä esimerkiksi virtuaalinen aulatilan, jonka ideana on antaa tiivis yleiskatsaus yrityksen toimintoihin. Virtuaalitilassa voi olla vaikka statistiikkaa yrityksen toiminnoista tai kolmiulotteinen kartta, joka havainnollistaa missä yrityksen toimipisteet sijaitsevat. 360° stereokuvista tämä eroaa siinä mielessä, että virtuaalitilassa pystyy itse fyysisesti liikkumaan. Kun liikut oikeasti, liikut myös virtuaalitilassa. Vierailija voi esimerkiksi halutessaan kiertää pöydällä olevan kolmiulotteisen kartan ympäri tai katsella sitä eri kulmista.

Kuvankaappaus Metsä Groupille toteutetusta virtuaalitilasta. Edessä kolmiulotteinen kartta, taustalla yritysten logot ja kierroksen ohjeet.

Samoin kuin virtuaalisen aulatilan kanssa, yrityksen eri toiminnot voidaan mallintaa ja animoida. Tällä tavoin vierailijalle pystytään yksityiskohtaisesti havainnollistamaan, miten vaikkapa eri koneet tehtaan sisällä toimivat. 3D-animoitu kone voidaan esimerkiksi purkaa osiin ja vierailija voidaan viedä ”sen sisälle”. Tai jos halutaan tarjota oikeasti unohtumaton kokemus, niin vierailija voidaan itse laittaa operoimaan kyseistä konetta. Virtuaalitodellisuudessa kaikki on mahdollista.

Miltä virtuaalitodellisuus tuntuu?

Monet sellaiset ihmiset, jotka eivät ole ikinä kokeilleet virtuaalitodellisuutta, ovat teknologiaa kohtaan epäluuloisia. Voiko se oikeasti tarjota autenttisen kokemuksen? Eikö siitä tule ainoastaan huono olo?

Olen kuitenkin ilokseni huomannut, että kaikista epäilijöistä on ensimmäisen kokeilun jälkeen tullut teknologian kannattajia ja usein he ovatkin olleet aivan ällikällä lyötyjä kuinka hieno kokemus on kyseessä. Tästä hyvä esimerkki on amerikkalaistutkimus, jonka mukaan kuluttajat ostavat mielummin virtuaalitodellisuutta hyödyntäviltä brändeiltä kuin sitä välttäviltä. VR:n todettiin luovan positiviisia tuntemuksia yritystä kohtaan, tehostavan asiakassitouttamisprosessia sekä kasvattavan yrityksen brändipääomaa ja asiakkaiden ostohalukkuutta. Myös 91% kyselyyn vastaajista sanoi heille näytetyn VR-esittelyvideon olleen positiivinen kokemus.

VR:n herättämiä tuntemuksia.

Missä yhteyksissä virtuaalitodellisuutta voidaan sitten hyödyntää?

Metsä Group päätti viedä oman VR-kierroksensa Helsingin pääkonttorinsa aulaan, jossa jokainen vierailija pystyy autenttisesti tutustumaan Punkaharjun tehtaaseen ja Kerto LVL-prosessiin ilman paikan päälle matkustamista. Tämän lisäksi lasit ovat usein kulkeneet heidän myyjiensä matkassa asiakassitouttamisen työkaluna. Näiden lisäksi ratkaisu toimii myös upeana messuvetonaulana. Käyttökohteita on monia!

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä sales@ctrlreality.fi jo tänään!