VR, AR, 360 – Termejä on monia. Mitä ne kaikki tarkoittavat? Tässä on nopea yhteenveto eroista.
Virtuaalitodellisuus – VR
Virtuaalitodellisuus (VR, virtual reality) on tietokonesimulaation tuottamien aistimusten avulla luotu kolmiulotteinen virtuaalimaailma, joka saa sen käyttäjän täydellisesti uppoutumaan kokemaansa. Toimiakseen virtuaalitodellisuus vaatii VR-lasit, joiden avulla käyttäjälle tuotetaan koko näkökentän peittävä stereokuva. Tämän ansiosta käyttäjä näkee ympäristöjen syvyydet ja etäisyydet, aivan kuten oikeassakin elämässä. Kokemusta voidaan entisestään vahvistaa kuulokkeilla ja käsissä pidettävillä tunto-ohjaimilla.
Virtuaalitodellisuuden käyttökohteet ovat käytännössä ottaen rajattomat. Virtuaalitodellisuutta käytetään mm. viihteessä, kouluttamisessa, suunnittelussa ja kommunikaatiossa.
Virtuaalitodellisuudella on useita eri hyötyjä. Esimerkiksi VR-koulutuksen aikana koulutettava ei pysty hajoittamaan arvokkaita laitteita tai vahingoittamaan itseään. VR-koulutuksen voi myös käydä läpi missä vaan ja on toistettavissa niin useasti kuin on tarve. Suunnittelutyössä virtuaalitodellisuus mahdollistaa pienempienkin yksityiskohtien tutkimisen ja ihmisperspektiivistä mallien tarkastelun. Virtuaalitodellisuudessa kokoustaminen tuo myös hauskaa vaihtelua etätapaamisiin.
Lisätty todellisuus – AR
Lisätty todellisuus (AR, augmented reality) on keino lisätä digitaalista sisältöä oikeiden ympäristöjen päälle. Esimerkiksi kaupunki voi haluta tarjota asukkailleen ja vierailijoilleen kaupunkikierroksen lisätyn todellisuuden sovelluksen muodossa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun käyttäjä vierailee eri paikoissa tulee hänen kännykän (tai tabletin) ruutuunsa esimerkiksi virtuaalihahmo, joka kertoo enemmän edessä näkyvästä kohteesta. Olemme tehneet juuri tämänkaltaiset toteutukset Turun ja Uudenkaupungin kaupungeille, mutta kaiken kaikkiaan mahdollisuudet AR:n suhteen ovat hyvin moninaiset. Digitaaliset sisällöt lisäävät kokemukseen vau-efektiä ja ovat loistava tapa sitouttaa käyttäjää vaikkapa erilaisissa markkinointikampanjoissa.
360°-kuvaus
360°-kuvaus toteutetaan pyöreänmuotoisella 360°-stereokameralla. Virtuaalilasein katseltuna 360°-kuvat ja videot ovat aidontuntuisia ja antavat autenttisen kuvan eri ympäristöistä. 360°-materiaalin avulla yritykset pystyvät tekemään virtuaalikierroksia (esimerkiksi omista tehtaistaan) ja monenlaisia koulutuksia. 360°-kuviin ja videoihin voidaan puolestaan lisätä erilaisia informaatiopisteitä, jotka sisältävät kuvia, videoita, linkkejä, tekstejä ja monivalintakysymyksiä. Tämä tekee käyttökokemuksesta erittäin hauskan!