Novia & Aboa Mare

Aboa Mare haluaa olla edelläkävijä simulaatiokoulutusten tuottamisessa ja virtuaalitodellisuuslaajennukset ovat viimeisin lisäys koulutustarjontaamme. Olemme ylpeitä, että voimme olla ensimmäisenä maailmassa tarjoamassa sitä opiskelijoillemme.

Micael Vuorio, toimiala-apulaisjohtaja, Yrkeshögskolan Novia

Olemme yhteistyössä Yrkeshögskolan Novian merenkulun koulutuskeskus Aboa Maren kanssa luoneet VR-laajennuksen osaksi heidän Turussa sijaitsevaa komentosiltasimulaattoria.

Erilaisia hätätilanteita harjoitellaan jatkuvasti merenkulkualalla komentosiltasimulaattoreita hyödyntäen. On kuitenkin olemassa tilanteita, joita ei pysty yksinään komentosillalla harjoittelemaan ja harjoitusta on tarpeen laajentaa laivan muihin tiloihin. Tästä hyvänä esimerkkinä on tilanne, jossa laiva menettää ohjauksensa ja vahtimies lähetetään ruorikonehuoneeseen tutkimaan ongelmaa. Tämä on ainoa keino saada laiva takaisin kurssille.

Tässä kohtaa VR astuu kuvioihin!

Olemme luoneet ruorikonehuoneen virtuaalitodellisuuteen, jossa koulutettava pystyy harjoittelemaan ohjausta vahtiperämiehen ohjeistuksen mukaisesti. VR-sovellus tarjoaa immersiivisen ja riskittömän ympäristön koulutuksen läpikäymiseen ja on yhteydessä komentosiltasimulaattorin tietovirtaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kun joku komentosillalla kääntää ruoria se näkyy VR-sovelluksen mittareissa ja sama toisin päin.

Virtuaalitodellisuuteen luotu ympäristö yhdistettynä simulaattorin komentosiltaan luovat yhdessä oppimisympäristön, joka noudattaa todellista tilannetta. Meidän näkökulmasta oli tärkeää tehdä VR-sovelluksesta helppokäyttöinen, sillä koulutettavat eivät ole tottuneita VR-käyttäjiä ja tässä onnistuttiinkin hienosti.