Virtuaalitodellisuus

Virtuaalitodellisuus (VR, virtual reality) on tietokonesimulaation tuottamien aistimusten avulla luotu kolmiulotteinen virtuaalimaailma, joka saa sen käyttäjän täydellisesti uppoutumaan kokemaansa. Toimiakseen virtuaalitodellisuus vaatii VR-lasit, joiden avulla käyttäjälle tuotetaan koko näkökentän peittävä stereokuva. Tämän ansiosta käyttäjä näkee ympäristöjen syvyydet ja etäisyydet, aivan kuten oikeassakin elämässä. Kokemusta voidaan entisestään vahvistaa kuulokkeilla ja käsissä pidettävillä tunto-ohjaimilla.

Virtuaalitodellisuuden käyttökohteet ovat käytännössä ottaen rajattomat. Virtuaalitodellisuutta käytetään mm. viihteessä, kouluttamisessa, suunnittelussa ja kommunikaatiossa.

Virtuaalitodellisuudella on useita eri hyötyjä. Esimerkiksi VR-koulutuksen aikana koulutettava ei pysty hajoittamaan arvokkaita laitteita tai vahingoittamaan itseään. VR-koulutuksen voi myös käydä läpi missä vaan ja on toistettavissa niin useasti kuin on tarve. Suunnittelutyössä virtuaalitodellisuus mahdollistaa pienempienkin yksityiskohtien tutkimisen ja ihmisperspektiivistä mallien tarkastelun. Virtuaalitodellisuudessa kokoustaminen tuo myös hauskaa vaihtelua etätapaamisiin.

Referenssit