Kategoriat
Uncategorized

Viisi ennakkoluuloa virtuaalitodellisuudesta

Aloitin työskentelemään virtuaalitodellisuuden parissa noin viisi kuukautta sitten ja niinkin lyhyessä ajassa olen huomannut, että ihmisillä on suhteellisen paljon erilaisia ennakkoluuloja virtuaalitodellisuutta kohtaan. Haluaisinkin tässä kyseisessä artikkelissa kertoa kohtaamistani ennakkoluuloista ja ottaa kantaa niiden paikkansapitävyyteen.

1. Virtuaalilasit päässä tulee paha olo

Tämä on ylivoimaisesti ihmisten suurin huolenaihe – ja syystäkin. Monien ensimmäinen kontakti virtuaalitodellisuuden kanssa on usein joku maailmanlopun vuoristorata, joka kieputtaa käyttäjää miljoonalla eri tavalla. Jos siinä ei tule huono olo, niin ei missään. Tilanne on kuitenkin täysin eri, kun puhutaan vaikka virtuaalikoulutuksista. Esimerkiksi meidän Hands On -koulutuksissa pahaa oloa aiheuttavia ominaisuuksia on pyritty karsimaan ja tästä syystä pahaa oloa käyttäjillä esiintyy todella harvoin, jos ollenkaan. Tilanne on vielä parempi, kun puhutaan meidän Training -ratkaisustamme, jossa hyödynnetään eri ympäristöistä otettuja 360-kuvia. Kun koulutus käydään ainoastaan havainnoimalla ja liikkua ei tarvitse, pahan olon riski pienenee entisestää. Voin rehellisesti sanoa, että minulle ei ole kukaan (vielä) valittanut huonosta olosta.

On kuitenkin totta, että joillekin voi virtuaalilasit päässä tulla huono olo. Lasien valmistajat pyrkivät kuitenkin jatkuvasti minimoimaan pahaa oloa aiheuttavia tekijöitä ja edistystä onkin tällä saralla tapahtunut valtavasti.

2. Virtuaalitodellisuus on tarkoitettu ainoastaan pelaamiseen

Kuten viime kappaleessa mainitsinkin, monien ensikontakti virtuaalitodellisuuden kanssa on tullut pelimaailmasta. Hittipelit, kuten Beatsaber, Half-Life: Alyx & Superhot ovat löytäneet tiensä monien sydämiin ja tulevat ihmisillä ensimmäisenä mieleen puhuttaessa VR:sta. Tästä syystä monet eivät ota virtuaalitodellisuutta tosissaan miettiessään esimerkiksi yritykselleen uusia koulutusratkaisuja. Teknologia nähdään enemmän lasten ajanvietteenä kuin minään muuna. Totuus on kuitenkin se, että VR-koulutusmarkkina on kasvanut hurjaa tahtia ja yhä useampi yritys on ymmärtänyt sen tuomat hyödyt. Tästä hyvänä esimerkkinä on se, kun Sandvikin Automaation liiketoimintayksikkö valitsi meidät kumppanikseen toteuttamaan VR-koulutusratkaisua kaivosautomaation koulutuksiin. Ratkaisuksi toteutimme oppimisen sovelluksen, jossa liikutaan virtuaalisella kaivosalueella ja käydään läpi automaatiojärjestelmän ja -lastauskoneen automaattiajon käynnistysprosessi.

3. VR-ratkaisut ovat kalliita

Tämä ennakkoluulo tulee vastaan etenkin kylmäsähköpostien ja -puheluiden yhteydessä. Ihmiset ovat usein aiheesta hyvin kiinnostuneita, mutta toteavat nopeasti, että tämä taitaa olla liian kallista heille. Onkin totta, että isot mallintamista ja koodausta vaativat koulutuskokonaisuudet saattavat kustantaa jonkin verran, mutta kannattaakin miettiä, että mitä onnistuneeseen koulutukseen vaaditaan. Esimerkiksi meidän Training -ratkaisumme saa edullisimmillaan 99€ kuukausihintaan ja sen avulla pystytään tekemään erittäin onnistuneita koulutuskokonaisuuksia. Virtuaalilasien hinta on puolestaan laskenut vuosi vuodelta ja nykyään niitä saa noin 200-400€:lla.

4. Virtuaalilaseja on vaikea käyttää

Virtuaalilasien ’’vaikeakäyttöisyyttä’’ pidetään merkittävänä ongelmana etenkin varttuneempien työntekijöiden keskuudessa. Omat kokemukseni ovat täysin erilaiset.

Olin tässä jonkin aikaa sitten (ennen koronavirusta) mummulani lähistöllä asiakastapaamisissa ja päätinkin samalla poiketa isovanhempiani morjestamaan. Siellä annoin 85-vuotiaan isoisäni kokeilla meidän työturvallisuukoulutusta ja hän ymmärsikin ratkaisun toimintaperiaatteen saman tien. En meinannut saada laseja ollenkaan takaisin, kun Tuffa pääsi kunnolla vauhtiin.

Samanlaista palautetta olemme saaneet esimerkiksi Wärtsilässä vuosikymmeniä työskennelleiltä työntekijöiltä. Ratkaisua on pidetty helppokäyttöisenä ja ennen kaikkea hauskana.

5. Virtuaalitodellisuus ei ratkaise käytännön ongelmia

’’Toi VR on vaan tollasta Hollywood -meininkiä’’, sanoi yksi asiakas.

Monet ajattelevatkin, että virtuaalitodellisuus on ainoastaan siisti wow-elämys, mutta käytännön ongelmia sillä ei pystytä ratkomaan. Se ei pidä paikkansa, vaikka onkin myönnettävä, että VR ei ole mikään kaikkivoipainen teknologia, joka ratkaisee ongelman kuin ongelman. Yhdessä perinteisten koulutus- tai markkinointimetodien kanssa se voi olla kuitenkin hyvin hyödyllinen ja tehokas tapa tuoda omaa viestiänsä julki. Tätä mieltä oli mm. Suomen Lähetysseura, joka on virtuaalilasien avulla esitellyt eri yleisötilaisuuksissa lahjoitusvaroilla Afrikassa toteuttamiaan projektejaan.

Tässä oli viisi yleisintä ennakkoluuloa liittyen virtuaalitodellisuuteen, joihin minä olen törmännyt. Onko sinulla tullut vastaan muita?

Jo pitkään on puhuttu siitä, että virtuaalitodellisuuden uskotaan lyövän kunnolla läpi tulevaisuudessa. Itse uskon, että sen aika on nyt. Siitä kielii mm. ihmisten erittäin positiivinen ja avoin suhtautuminen VR-ratkaisuja kohtaan, jopa vaikean koronajakson aikana.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä jo tänään.